Stratégiai szünet az izraeli-iráni háborúban? – Világrend

2024. április 24. 17:25

Kinek miért nem érdeke az eszkaláció? Milyen stratégiát követ Izrael és Irán a csapás-válaszcsapás eseményláncolatban? Milyen geopolitikai következményei vannak a konfliktusnak a Közel-Keleten? Egy Irán- és egy Izrael-szakértőt kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2024. április 24. 17:25
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az elmúlt két hétben Irán és Izrael is demonstrálta, hogy el tudja érni és fájdalmas károkat tud okozni a másiknak. Ezzel új szintre emelték az évtizedek óta tartó konfliktusukat: proxy erők közvetett akciói helyett a két állam közvetlenül megtámadta egymást.

Ha egyetlen közel-keleti államnak sem érdeke az eszkaláció és egy regionális háború kirobbantása, akkor miről szólnak ezek a katonai üzengetések? Milyen összefüggés van a zsidó állam Hamász, Hezbollah és Irán ellen viselt háborúi között, és milyen következményei lesznek a régió bonyolult geopolitikai erőegyensúlyára?

Az izraeli-iráni háború okairól és várható következő fázisairól szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– Mit tanult meg a két szemben álló állam a figyelmeztető csapásokból?


 

– Ki tud jobban kitörni saját elszigeteltségéből: Izrael vagy Irán?


 

– Hogyan alakítja a két állam szövetségi rendszerét a fegyveres összetűzés?


 

– És: mi várható az izraeli hadsereg küszöbön álló rafahi beavatkozásától?

A műsor vendégei: N. Rózsa Erzsébet Irán-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa  és  Csepregi Zsolt Izrael-szakértő.
--

A beszélgetést itt nézheti meg:


--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­ö­­­g­ö­s­­ ­­l­á­­n­y­o­­­k­­ ­­v­­­á­r­­­n­­a­­k­ ­­­r­­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Tommaso
2024. április 24. 22:26
ha már népirtás Eddig öt arab izraeli háború zajlott a Közel-keleten és mind az ÖTÖT arab orszégok és / vagy arab terroristák robbantotték ki, akiket soxor IRÁN pénzel, fegyverez fel, és képez ki. HIÁBA szeretne Izrael békében élni mind Iránnal, mind az arabokkal, ha erre a másik oldalon nincs fogadókészség, mert mások a szándékaik. Elpusztitani Izraelt.
Tommaso
2024. április 24. 22:22
Nem Izrael elnöke jelentette ki , hogy országa célja elpusztitani a másikat, hanem Iráné.
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. április 24. 19:10
Izrael nem megkezdi, hanem folytatja a népirtást!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!