Horváth József: Egy szárazföldi támadás esetén maximum három hétig tudna ellenállni az Európai Unió Oroszországnak

2024. április 23. 21:47

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint „veszélyesebbé vált a térségünk”.

2024. április 23. 21:47

A nyitókép illusztráció. Fotó: ALEXEY NIKOLSKIY / POOL / AFP

Ha Lengyelországba atomtöltet hordozására alkalmas eszközöket telepítenek, az lengyel részről elrettentő erő is lehet, orosz szempontból pedig célponttá teheti Lengyelországot – mondta az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Horváth József szerint „egyik fél magyarázata sem jó; ezzel a térségünk vált veszélyesebbé”.

A háború kiszélesedésének veszélyére vonatkozó felvetésre a szakértő azt mondta: „legalábbis a lehetősége közelebb került”. Hozzátette: az amerikai és az orosz fél eddig „bizonyos mértéktartásról” tett tanúbizonyságot, és a két fél között a klasszikus diplomáciai csatornákon túl azért folyamatos a kapcsolattartás, a párbeszéd, ami kikerülhetővé teszi az eszkalációs spirált.

Az amerikai katonák Ukrajnába érkezésével kapcsolatban Horváth József azt mondta, ezzel kivédhető az a vád, hogy az Egyesült Államok úgy ad fegyvert Ukrajnának, hogy azok sorsát nem ellenőrzi; ez a mostani bejelentés is inkább erről szól.

Ez a 10-20 amerikai katona nem fogja érdemben befolyásolni a helyzetet”

– jegyezte meg a szakértő, ugyanakkor úgy véli, hogy az Európai Unió sem gazdaságilag, sem katonailag nincs felkészülve: egy szárazföldi támadás esetén 1, maximum 3 hétig tudnának ellenállni.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. április 25. 17:36
Derék 3/3-as szemétláda…naná,hogy most a fideszt szolgálja…🤮🤮🤮
Box Hill
2024. április 24. 10:31
Hát még akkor, amikor a szovjet tankok 30 km-re álltak Hamburgtól. Még pofázni se mertek a nagy világháborús nyugati szövetségesek.
B_kanya
2024. április 24. 10:15
"ekliptikaSzaboGeza 2024. április 24. 00:33 És Moszkva, Leningrád, Vlagyivosztok stb. fölött ugye nem lenne atomvillanás..? " Van rá esély, hogy leszedné az SZ-500. https://sonar21.com/forget-m-a-d-russia-can-defeat-the-united-states-in-a-nuclear-war/
B_kanya
2024. április 24. 10:12
"UpSalute 2024. április 23. 23:50 "Ukrajnát egy hét alatt elfoglalják." Mondták két és negyed éve." Mármint ezt mondta mark milley amerikai tábornok, igaz, ő pár százezer civil áldozatot is számolt. De aztán elfogytak az orosz rakéták 2022 március 24-én.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!