Ezt egyértelműen elutasítjuk! – kiborult az uniós migrációs paktumra a szlovák külügyminiszter

2024. április 11. 14:08

Juraj Blanár szerint az unió migrációs paktum hosszú távon fenntarthatatlan módszer.

2024. április 11. 14:08
Spanish NGO rescues 176 irregular migrants in international waters

Nyitókép: JOSE COLON / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Szlovákia egyértelműen elutasítja az új európai migrációs és menekültpolitikát, az EU úgynevezett migrációs paktumát – jelentette ki Juraj Blanár szlovák külügyminiszter csütörtökön Pozsonyban, az Európai Parlament (EP) által előző nap elfogadott csomagra reagálva. A szlovák diplomácia vezetője a téma kapcsán hangsúlyozta: az egyes uniós tagországoknak maguknak kellene döntést hozniuk a tekintetben, hogy a segítség milyen formáját választják, s mindezt bármiféle kötelező anyagi hozzájárulásra vonatkozó utasítás nélkül. 

Ennek a reformnak az elfogadása valós mutatója annak, hogy mennyire fontos megtartani a vétójogot a nemzeti érdekek érvényesítésének kulcsfontosságú területein”

– szögezte le Juraj Blanár, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. 

A tárcavezető rámutatott: a szerdai voksolást nem lehetett megvétózni, és ez volt az oka annak, hogy azt Szlovákia és más államok egyet nem értése ellenére is jóváhagyták. Juraj Blanár leszögezte: az unió migrációs paktum hosszú távon fenntarthatatlan módszer. 

Hozzátette: az illegális migráció óriási kihívás, ám azt elsődlegesen az egyes tagállamok szuverén érdekeivel összhangban kell megoldani. Kijelentette: be kellene végre ismerni, hogy a schengeni térség védelme az illegális migrációval szemben elégtelen, és a migrációs paktum ezt a problémát nem oldja meg. 

Ismét elmondom: az EU külső határai védelmének megerősítésére kell összpontosítani, illetve arra, hogy az illegális migráció kiinduló országaiban történjen közbelépés”

– emelte ki Juraj Blanár. Az EP által szerdán elfogadott uniós migrációs paktum egyebek mellett kimondja, hogy a migráció által leginkább érintett tagállamok számára a többi tagállamnak segítséget kell nyújtaniuk, vagy olyan módon, hogy bevándorlókat fogadnak be a saját területükre, vagy ha ezt nem akarják, migránsonként meghatározott összeg fizetésével.

(MTI)

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­ö­­g­ö­­­s­­ ­­l­á­­­n­y­o­­­k­ ­­­v­­­á­­­r­­n­a­k­­­ ­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Lajoss
2024. április 12. 08:13
Kiborult…ezek a címadások…tv2 szint…borzalom..🫢
szabadabb
2024. április 11. 22:30
Akkor innentől mindenki európai aki egyszer bejutott a kontinensre ? ? Ez már nem az az unió amibe mi beléptünk...
Patika
2024. április 11. 15:44
A magyarok problémáját felül fogja írni a felvidéki néger-arab-kínai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!