Oroszországban elkezdődött a három naposra nyújtott demokrácia ünnepe

2024. március 15. 13:07

Az oroszok legyintve csak „Putyin újraválasztási eseményének” nevezik.

2024. március 15. 13:07
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

Nyitókép: MIKHAIL METZEL / POOL / AFP

„Oroszországban elkezdődött a három naposra nyújtott demokrácia ünnepe, az elnökválasztások, amelyek az oroszok legyintve csak »Putyin újraválasztási eseményének« nevezik.

A teljesen lapos elnökválasztási kampány során a kampányról a 2018-as választásokhoz képest csak töredéknyi idő jutott, és egyetlen hivatalos elnökjelölt sem kritizálta sem a háborút, sem az orosz gazdaság állapotát, sem az orosz külpolitikai kurzust, sem magát Putyint.

A jelenlegi választások két legérdekesebb jelensége közül az egyik a kormányhoz, a másik az ellenzékhez kapcsolódik. A Kreml már ősszel meglebegtette, hogy Putyin örülne a 80% körüli – vagy afeletti választási eredménynek. És az utolsó orosz állami közvéleménykutató mérések mind hasonló prognózissal jöttek elő, amely 80-82% között szór. Szóval az előzetes eredmény már bőven a választások előtt ki volt jelölve és meg is lesz valósítva. Ez egy növekvő trendvonal: 2012-ben Putyin a szavazatok 64%-át szerezte meg, 2018-ban a 77%-át. Ennél most többet szeretne látni.

Ezt is ajánljuk a témában

A másik érdekesség az ellenzék akciója – »Délben Putyin ellen«. Ennek lényege, hogy az ellenzéki politikusok – akik vagy külföldre menekültek, vagy börtönben vannak – arra buzdítják a választókat, hogy egy meghatározott napon, meghatározott időben menjenek szavazni: vasárnap 12:00-kor. Ezzel az egyetlen lehetséges, megmaradt módon fejezhetik ki a tiltakozásukat a rendszerrel szemben, hiszen a tüntetések be vannak tiltva.

Nos erre az akcióra orosz főügyészség bejelentette, hogy azok, akik az akció részvételére buzdítanak, extrémista tevékenységet folytatnak (most ugye a választásokon való részvételről beszélünk, meghatározott időben), és azok, akik pedig belemennek ebbe az akcióba, és valóban vasárnap délben jelennek meg a szavazóhelységekben, adott esetben akár 5 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak (!), mivel ezzel a feltorlódott forgalommal akadályozhatják a szavazó biztosok munkáját…

A mellékelt kép az ukrajnai Donyeck készült, amely néhány hónap híján pontosan 10 éve van orosz megszállás alatt. A hölgy éppen »titkos« szavazás keretében adja le a voksát egy Lada csomagtartóján, egy orosz szavazó biztos, egy fegyveres orosz katona (és egy vörös macska) kíséretében.

P.S.: közben még néhány finomság. A szavazás már majdnem 3 órája tart Oroszország európai részein. Független megfigyelők lényegében nincsenek - a megfigyelők túlnyomó része a kormánypárttól és az adott régió helyi szerveitől jön. A beszámolók alapján a független exit pollok lebonyolítását akadályozzák.

Az állami szférában dolgozók korábban elmehetnek a munkahelyükről, ha szavazni mennek - annak ellenére, hogy egyébként szombaton és vasárnap is szavazhatnak.

Nagyon sok hír érkezik arról, hogy a szavazás első óráiban szervezetten, buszokkal hozzák a nyugdíjasokat szavazni, akik utána igazolást kérnek arról, hogy tényleg szavaztak.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsocc44
2024. március 17. 20:18
Anton, Anton az orosz föderációban 11 időzóna van. Innen te jössz, miért 3 nap. Navalnijt már el is felejtette a nyugat, mert kiderült, hogy ultranacionalista, antiszemita volt. Az orosz ellenzék sem állt vele szóba. De azért idézem neked hugyos dzsó bácsit! Aki maga mondta el, mekkora csalással nyerte meg 2020-ban választást. Mehetsz a kasszához!
pesszimista
2024. március 16. 07:39
Anton Belorusz ellenzéki ,zsigerileg gyűlöli az Oroszokat, ezért véleménye nem mérvadó.
Türelem
2024. március 15. 19:01
Egy ukrán ügynök érzelgései....
lájkbajnok
2024. március 15. 18:35
A diktatúra ünnepe. Választás ellenzék nélkül. Az orbáni mintademokrácia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!