Német tartományi miniszter: elég a „magyarlengyelezésből”!

2022. január 04. 17:29

A jelenség EU-szerte olyannyira elterjedt, hogy a németeknek is van rá szavuk. Lucia Puttrich (CDU, Hessen) publicisztikája az FAZ hasábjain integrációról, konszenzuskeresésről, s a kohli hagyományokról.

2022. január 04. 17:29
null

Rossz irányokat vett az európai integráció – derül ki Lucia Puttrich (CDU) Hessen tartomány szövetségi és európai uniós ügyekért felelős kereszténydemokrata miniszterének a Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain publikált, Mik is az EU értékei? (Was sind die Werte der EU) című évkezdő véleménycikkéből. Ahogy az Puttrich konzervatív csengésű írásában olvasható,

Németországnak vissza kell térnie Helmut Kohl egykori német szövetségi kancellár hagyományaihoz,

vagyis a konszenzuskereső politikához.

Konszenzusra pedig volna épp szükség – úgy az uniós, mint a német belpolitika szintjén is. Ha ugyanis a mindenkori német kancellár továbbra is tényező kíván maradni az európai nagypolitikában, ahhoz a konszenzuskeresést tartományi szinten kell elkezdenie. Csakis a tartományok támogatása mellett lehet egységes német álláspontot képviselni – emlékeztet Puttrich miniszter, aki szerint ugyanez igaz arra az esetre is, ha esetleg az Európai Unió szerződéseinek módosításaira kerülne sor.

A politikus figyelmét sem kerülte el Emmanuel Macron budapesti látogatása. Véleménye szerint az európai egység megteremtése más európai hatalmi tényező számára is vonzó projekt, Németország közvetítő szerepét pedig meg kell őrizni ebben a folyamatban. Ezt az egységet Puttrich szerint a sokféleség elfogadásával lehet megteremteni, ugyanis – idézi fel az Európai Unió mottóját –

az integráció a sokféleség egységén alapul.

Éppen ezért a politikus úgy véli, hogy zsákutcába vezet minden olyan kísérlet, amely eltérő elképzeléseket egyfajta szempontrendszer mentén egységesítene. Puttrich példát is említ: véleménye szerint

politikai agressziót követett el az Európai Parlament,

amikor a tavaly nagy port kavart szigorú abortusz-szabályozás miatt avatkozott be Lengyelország belügyeibe. Hasonlóképpen aggályos, amikor az Európai Bizottság esélyegyenlőségi biztosa elítéli a „keresztnév” kifejezést, s helyette a világnézeti szempontból is semleges „utónév” kifejezés használatára buzdít. Ezek a témák Puttrich szerint vitára alkalmasak, erőltetésük azonban agressziónak minősül. Puttrich bírálja Olaf Scholz német kancellárt is. Szerinte a politikus feleslegesen vállal konfliktust Lengyelországgal akkor, amikor visszautasítja lengyelek által követelt második világháborús jóvátételeket, s összeveti ezeket az összegeket azokkal, amelyeket Németország befizet az Európai Unió részére.

S ha már Lengyelország és konszenzuskeresés: úgy tűnik, hogy a „magyarlengyelezés” jelensége nem csak a hazai közélet számára feltűnő. Lucia Puttrich szerint ugyanis épp ezzel, vagyis

a „Das Polen- und Ungarn-Bashing” gyakorlatával kell szakítania a politikának.

Ez ugyanis a mélyebb uniós integrációt akadályozza, egyszersmind az egyenrangú tagállamok együttműködését aláhúzó alapelvvel ellentétes.

Kép: Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. február 06. 23:06
Hát igen, lassan majd rájönnek, ha a V4 összeáll a franciákkal és olaszokkal, akkor ők mindig le lesznek szavazva...
Kvasztics Fedor
2022. február 06. 08:32
Ha jól értem, vagy nem látnak esélyt arra, hogy lenyomják a magyarokat és lengyeleket, vagy azt látják, hogy ha ez bekövetkezik, azt más országok már nem fogják tolerálni. Egyszerűen azért, mert nem lehet tudni, ki lesz a következő, ahol változik a politikai széljárás, és akkor ők is erre számíthatnak.
M.Lajos
2022. január 28. 19:19
Nekem Lucia ezen kezdő elő-bevezető hangja is reménytkeltő mert tudom, hogy megfelelő számbeli támogatottság hiányában nem merészelt volna egy ilyen magasröptű és ébresztőjellegű kinyilvánítást megtenni! És ehhez kellett a Frankfurter Allgemeine Zeitung kezdeményező bátor hozzáállása, illetve eltökélt kiállása is!
Agricola
2022. január 28. 19:19
Lucia Puttrich szövetségi és európai ügyekért felelős miniszter Hessenben, és a CDU tagja, cikke azt mutatja, hogy egy olyan széles nyilvánossághoz hozzáférő lapban, mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung, megjelenhet a józan ész hangja, mely rámutat arra, hogy "politikai agressziót követett el az Európai Parlament" esztelen politizálásával. Jó jel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!