Komoly konfliktus kezd kicsúcsosodni a külföldi Wolt-futárok körül

2024. április 24. 18:13

Sok a panasz rájuk: nem beszélnek magyarul, igénytelenek és a munkamoráljuk sem az igazi.

2024. április 24. 18:13

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

A VG korábban megírta, hogy a Wolt nevű ételfutár-szolgálatnál magyarul nem tudó, sőt anyanyelvükön kívül semmilyen idegen nyelvet nem beszélő munkatársakat foglalkoztatnak, akikkel lehetetlen a kommunikáció. Az ételkiszállító vállalat a lap megkeresésére azt a választ adta, hogy Wolt-futár bárki lehet és nem tartanak nyilvántartást arról, hogy ki honnan érkezik.

Az Index információi szerint a vendégmunkások nem beszélnek semmilyen nyelven az anyanyelvükön kívül, a munkamoráljuk és higiéniájuk kívánnivalót hagy maga után. A szerkesztőséghez küldött levélben azt is írták, hogy ellehetetlenítik a magyar futárokat, mivel fillérekkel is beérik, valamint megszállják az éttermek mellékhelyiségeit.

Egy egykori Wolt-futár így nyilatkozott a lapnak: „Két éve jelentek meg a külföldiek, akiknek a száma hónapról hónapra növekszik. 

Más struktúrában dolgoznak és más bérezésért, és mivel nyilván kevesebbet keresnek, ez jobban megéri a Woltnak. Többségük nemhogy magyarul nem beszél, de jellemzően angolul sem, és a rendelést a telefonjuk felmutatásával közlik az étterem dolgozójánál” 

– tette hozzá. „Mind a munka, mind a higiénia szempontjából erősen igénytelenek, az éttermi várakozásnál nem állunk melléjük, mert nem túl kellemes illatúak, illetve a rendelésekkel is úgy bánnak, ahogy például jómagam soha. Érezhetően megnőttek az érintkezésmentes átvételek, ami azt jelenti, hogy egyszerűen leteszik az ételt az ajtó elé. Még a Covid idején sem volt ennyi érintkezésmentes átvétel, mint manapság!” – magyarázta az egykori futár.

Az étterem-tulajdonosok sincsenek megelégedve a külföldi munkavállalókkal

Az összképet nézve, a külföldiek legalább 90 százaléka Magyarországon vendégmunkásként dolgozik, még ha hivatalosan más státusban vannak is nyilvántartva. Egyre gyakoribbak a flottacégek, amelyek tömegesen alkalmazzák ezeket a külföldi munkavállalókat a magyarországi dolgozóktól eltérő, gyakran alacsonyabb bérekkel és kedvezőtlen szerződési feltételekkel. Ezek a cégek aztán gyakran csődbe mennek, majd újakat alapítanak, így elkerülve a járulékfizetést és egyéb kötelezettségeket.

Egy belvárosi étterem üzemeltetője is panaszkodott az újdonsült munkaerőre: 

Fél éve tele van mindennap az étterem ázsiai futárokkal, félpercenként jönnek be hozzánk budira, körülbelül harmincan ott parkolnak az étterem előtt a bicajukkal. De nem azok, akik tőlünk visznek el ételt a kuncsaftoknak, hanem csak ott ácsorogtak és igénybe vették az infrastruktúránkat. Ötvenszer odamentem hozzájuk, egyik sem érti, amit mondok, sem angolul, sem magyarul nem beszélnek… Legalább hússzor szóltam már a Woltnak is, beszéltem a kapcsolattartóval is, de nem intézkednek semmit” – mondta a megkérdezett vendéglátós.

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­ö­g­ö­­s­ ­l­á­­n­y­o­­­k­ ­­v­­­á­­r­n­a­­k­­ ­­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
atti64
2024. április 25. 15:13
RENDELJEN TÖLÜK A KURVA ANYA MOSLÉKÉRT NEM FOGOK FIZETNI SOHA!!!!!!!!!!!!!!!!!4
Szittya Attila Bendegúz
2024. április 25. 12:02
Ebben a nagy nyomiban mindenki kaját rendel. Nem is értem... Drágább az alapanyag, az előállítás, plusz errer rájön a szállítás és a jatt. Sokszoros áron veszik az ételt, ráadásul tömegek. Dobrev szerint meg tombol a nyomor.
Fehér Agyar
2024. április 25. 09:09 Szerkesztve
Alapos a gyanú, hogy jónéhány közülük még körözés alatt is áll, ugyanis rendszeresen sötét (nem orvosi) arcmaszkkal tekernek még a viszonylag kellemes tavaszi időben is, olyan maszkban, amiből csak a szemük látszik ki, a fejükön pedig sapka, vagyis felismerhetetlen a térfigyelő kamerák és a közlekedők előtt a személyazonosságuk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!