Amikor „Isten báránya” is a politika áldozatául esik – Szentendre ellenzéki polgármestere megtiltotta egy keresztény jelkép használatát

2024. április 19. 19:17

Szentendrén március 1-jén bontott zászlót a Szentendre Összeköt Mozgalom, amely Petricskó Zoltánt indítja polgármesterjelöltként a Pest vármegyei városban a 2024-es önkormányzati választáson. Azonban a város ellenzéki vezetője sem a Szentendre név használatához, sem Isten bárányának ábrázolásához nem járult hozzá. Összeállításunk.

2024. április 19. 19:17
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép:  Szentendre Összeköt Facebook-oldala

A Mandiner arról értesült, hogy Fülöp Zsolt, Szentendre ellenzéki polgármestere levélben tájékoztatta az egyik helyi, országos pártpolitikán átívelő mozgalom vezetését, hogy nem járul hozzá a Szentendre név használatához, ameddig a mozgalom le nem cseréli a címerében látható Agnus Dei, azaz Isten báránya ábrázolást, amely egyben a város címerállata is.

Az ellentmondásos indoklás szerint a logó hasonlít a városban álló egyik köztéri szoborra, amely azonban szintén az Agnus Dei-t ábrázolja.

A Szentendre Összeköt Mozgalom az elmúlt években alakult, majd 2023 év végén nyerte el végleges formáját. Tagjai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a városban élő, városért tenni akaró és elkötelezett lokálpatriótákat magukba tömörítsék. Mind a helyi baloldal, mind a helyi jobboldal egyaránt elfogadta az értékrendjét, amely szerint nem a nézetkülönbségek számítanak, hanem az, ami Szentendrén összeköti őket. 

A mozgalom zászlóbontásán civil szervezetek, politikai pártok, hagyományőrző egyesületek és sok száz érdeklődő vett részt. 

Informátorunk úgy vélte, bizonyára ez nem tetszhetett a várost jelenleg irányító, baloldali polgármesternek, hiszen az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint Fülöp Zsolt a kormánnyal való állandó vitán és pártpolitizáláson kívül semmilyen érdemi előrelépést nem hozott Szentendrének. Éppen ezért az Összeköt Mozgalom be is jelentette, hogy megméretteti magát a júniusi önkormányzati választáson, ehhez pedig annak rendje és módja szerint megkérte a névhasználati engedélyt a város első emberétől, aki azonban ezt sejthetően politikai hatalomféltésből megtagadta. Arra azonban senki nem számított, hogy indoklásában egy ősi keresztény jelkép használatát tiltja meg – húzta alá.

Ezt is ajánljuk a témában

„A történelem sötét korszakát” idézi vissza a polgármester döntése

Az „Isten báránya” mind a katolikus, mind pedig a református egyház egyik leggyakrabban használt vallási szimbóluma, melynek jelentése a béke, a megértés, a szelídség. Megjelenik számos felekezet-, jótékonysági szervezet, sőt, város, település címerében is szerte a világon. 

A vallási jelkép betiltása azért is különösen érthetetlen, hiszen Fülöp – volt presbiter – maga is tagja a szentendrei református egyházközségnek, amelynek címerében éppen ugyanez a bárány látható. További érdekesség, hogy az általa alapított Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület 2010-ben ugyanígy kérte az akkori jobboldali városvezetéstől a Szentendre névhasználatot, amelyet 15 napon belül meg is kapott – idézte fel forrásunk.

A szentendrei lakosság és a felekezeti közösségek több tagja is felháborodott a döntésen, és nyomatékosan kijelentették, hogy 

egy keresztény jelkép betiltása a történelem sötét korszakait idéző cselekedet, amely nem méltó Szentendréhez”.

 Fülöp Zsolt ennek ellenére várhatóan a DK és a Momentum támogatásával ismét indul a városvezetői tisztségért – zárta gondolatait informátorunk.

A polgármester még ebből is politikát akar csinálni

A történtek kapcsán lapunk megkereste Balázsfalvi Balázst, az egyesület elnökét. Balázsfalvi elmondta, hogy a Szentendre Összeköt Mozgalom néhány hónapja indult, hivatalosan 2024. március 1-jén bontott zászlót. „Petricskó Zoltán, aki a polgármesterjelöltünk, engem kért fel, hogy legyek az Összeköt Egyesület elnöke. Ennek örömmel tettem eleget, és írtam egy levelet Fülöp Zsolt polgármester úrnak, amelyben kérelmeztem, hogy a Szentendre nevet is felvehessük. Erre polgármester úrtól azt a választ kaptam, hogy nem tud ehhez hozzájárulni, mert a szervezetünk logójában olyan elemek szerepelnek, amelyek Szentendre város címerében is láthatók”

Az elnök ekkor visszaírta a város első emberének, hogy a logójukban egy Agnus Dei, Isten báránya ábrázolás, amely egy több évszázados múltra visszatekintő keresztény jelkép. „A zászlótartó bárány pedig magát Krisztust szimbolizálja. De nem feltétlenül a címer illette a választásunkat” – ismertette az egyesület vezetője.

Erre az a válasz érkezett Fülöptől, hogy „akkor viszont úgy látják, hogy ez a bárány egy az egyben beazonosítható egy Szentendrén található szoborral. Az önkormányzat megkereste az alkotót, és mivel az Összeköt nem kért engedélyt a művésztől, hogy használhassa ezt az ábrázolást, és erre hivatkozva a szervezet névhasználati kérelmét sem tudja elfogadni. Pár napja pedig a történtekről Szentendre Város honlapján is írtak, és 

már előre el kezdték szítani a formáció ellen a lakosokat egy elég összetett cikkben”

 – ismertette Balázsfalvi. 

„Személy szerint ez két dolog miatt szomorít el. Az, hogy keresztény emberként magyaráznom kell mindezt, úgy hogy jómagam egy gyülekezetbe járok a polgármester úrral. De az még inkább felfoghatatlan, hogy mindennek hírértéke van, és Fülöp Zsolt politikát akar csinálni még ebből is” – húzta alá a szervezet elnöke.

A Mozgalom Valódi problémákkal akar foglalkozni

Majd leszögezte, hogy az Összeköt Mozgalom pont a széthúzás ellen jött létre. „A követőink felé épp ezért is azzal a kéréssel fordulok, hogy mindenki maradjon inkább csendben, ne próbáljuk meg bizonygatni az igazunkat. Tisztelettel elfogadjuk polgármester úr döntését, a nevünk marad Összeköt Egyesület, a logónkat pedig minimálisan megváltoztattuk, és minden online és offline platformunkon is aktualizáltuk annak érdekében, hogy 

ne ütközzön semmilyen problémába”

„Bízunk a békességben, és nem utolsó sorban abban, hogy valódi problémákkal fogunk a jövőben foglalkozni, és nem ilyen kicsinyes ügyekkel. 

Nem tudom, hogy mikor jön el az az idő, hogy nemcsak politizálunk, hanem a várossal is foglalkozunk” 

– tette fel a kérdést Balázsfalvi Balázs.

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:42
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­ö­­g­­ö­s­­­ ­­l­á­­­n­y­­o­­­k­­­ ­v­­á­r­­­n­a­­k­ ­­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
Zsolt75
2024. április 20. 12:45
Ezt a nyírségi fasz volt órást el kell zavarni a picsába. Menjen vissza elemet cserélgetni.
törölt felhasználó
2024. április 20. 10:31
"nnjohn 2024. április 20. 08:46 Csak szólok, hogy az AGNUS DEI-t nem lehet kisajátítani, ugyanis az egy keresztényi ábrázolás a VILÁG MINDEN TÁJÁN, már a kereszténység kezdete óta." Rosszul tudod. Csak a római katolikusok és a róluk levált egyes protestáns közösségek ábrázolják Jézust BIRKA képében.
törölt felhasználó
2024. április 20. 10:22 Szerkesztve
"egy keresztény jelkép betiltása a történelem sötét korszakait idéző cselekedet, amely nem méltó Szentendréhez" Jézus egyáltalán NEM parancsolt, sőt még csak nem is tanított semmi olyat, hogy az Ő Egyházának a tagjai bármiféle JELKÉP mögé sorakozzanak fel. Beleértve azt a kivégzőeszközt is, aminek a 3D megjelenítéséhez és az az előtti térdre eséshez a Vatikán annyira ragaszkodik. . .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!