Berobban a tavasz, ideje lecserélni a téli abroncsokat nyárira?

2024. március 29. 12:36

A lágyabb keverékű téli gumik a melegebb időben gyorsabban kopnak, de reggel még hideg van, mi tévő legyen az ember?

2024. március 29. 12:36
Changing tyres for the upcoming winter season
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: WOLFGANG KUMM / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Pont abban a fázisban van most az időjárás, hogy lassan esedékes a téli gumit nyárira cserélni, de fontos, hogy jól válasszuk meg a gumicsere időpontját, ugyanis sokszor éjjel és a kora reggeli órákban még télies hideg van. Ez azt a paradox helyzetet okozza, hogy míg nappal bőven a nyári guminak megfelelő a hőmérséklet, addig az éjjeli órákban a téli kéne. Az, hogy az autóversenyeken látott módon cserélgesse az ember az abroncsokat az autóján, nyilván nem opció. 

Hogy lehessen mihez viszonyítani, évek óta a szakemberek azt mondják, hogy a 7 fokos hőmérséklet az, ami felett már érdemes a nyári gumikat használni, azonban fontos megjegyezni, hogy a mai téli gumik úgy vannak többségükben kifejlesztve, hogy azért bírják a melegebb időt is, pont a mostani időjárási helyzetre tekintettel. Azonban fontos megjegyezni, hogy a nyári szezont végigfutni a téli gumikkal a forró aszfalton finoman szólva sem szerencsés, ugyanis nem arra a környezetre vannak kitalálva, sokkal jobban kopik a futófelületük, azaz gyorsabban elhasználódnak, ráadásul a menettulajdonságai az autónak is megváltozik.

Morenth Péter, a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöke a Mandinernek elmondta,  amíg a hajnali, reggeli (levegő) hőmérséklet nem éri el az 5 fokot sem, nem feltétlenül javasolt a téli abroncsok lecserélése, különösen azoknak nem, akik a kora reggeli órákba indulnak autóval dolgozni, iskolába. A szakember szerint viszont a március végétől látható erőteljes nappali melegedés miatt már érdemes időpontot kérni a gumistól. 

Eljött a csere ideje”

– fogalmazott a Magyar Gumiabroncs Szövetség vezetője lapunknak. 

Corona crisis makes tyre changes difficult
Fotó: Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A mostani gumicserés időszakot tekintve szerencsésebb helyzetben vagyunk, mint az ősszel, ugyanis a szakmai szervezet szerint tavasszal kevésbé várható roham a gumisoknál, mint ősszel. 

A nagy roham inkább az őszi abroncscsere időszakot jellemzi; az első hó megijeszti az autósokat, sokakban olyankor tudatosul, hogy már nem érdemes tovább halogatni a cserét”

– tette hozzá Morenth Péter, aki szerint a Magyar Gumiabroncs Szövetség tapasztalatai szerint a tavaszi csereidőszak kevésbé ölt kampány jelleget, időben jobban széthúzódik ez a periódus, könnyebb időpontot kapni a szakszervizben.

Arra a kérdésünkre, milyen hatásokkal jár az, ha valaki még hosszú hetekig az autón hagyja a téli gumit, Morenth Péter azt válaszolta, hogy ha csak egy rövid mondattal lehetne válaszolni, akkor az az lenne, hogy: igen, a téli abroncs nem való a nyári, meleg aszfaltra.

Nem csak azért mert lágyabb keverék alkotja és ezért mások a menettulajdonságai, de azért is, mert lényegesen gyorsabban kopik”

– tette hozzá.

A szövetség elnökének tájékoztatása szerint egy-két hét csúszás persze nem számít, de ha egy teljes év autóhasználatát nézzük, akkor egy téli és egy nyári szett - értelemszerűen váltott - használata nagy mértékben növeli a közlekedők biztonságát, épségét. 

Csak egyetlen példa: egy minőségi nyári abronccsal felszerelt autó fékútja nedves úton 80km/h sebesség mellett akár 15 méterrel, száraz úton 100 km/h tempónál pedig 7 méterrel rövidebb, mint egy téli abronccsal közlekedőé”

– fogalmazott Morenth Péter, aki szerint ha egyetlen szettel autózunk egész évben, nem is feltétlenül spórolunk, hiszen a leszerelt és megfelelően tárolt téli abroncs nem kopik, így évekkel tovább használható.

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:16
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­­­ö­g­ö­­­s­­­ ­­­l­á­­­n­­y­­o­­­k­­­ ­v­­­á­­­r­­­n­­a­k­ ­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
LittleGreg
2024. március 30. 12:10
Én négyévszakosat használok ötödik éve. Ez a második garnitúra, sajnos az előző nem volt túl strapabíró. Többnyire városban használom és sík országúton, néha átmegyek vele a Mecseken is. Azt a párcentis havat, amit eddig látott simán leküzdötte. Korábban 5-6 évente cseréltem le egyszerre a téli és nyári szetteket. Anyagilag ugyan ott vagyok most is.
basti64
2024. március 29. 15:52
Egy információ azoknak, akik Ausztriába mennének autóval: Ausztriában, Németországban, Svájcban kötelezö a téli gumi április 15-ig, függetlenül az idöjárástól. Be lehet utazni nyári gumikkal is, de ha egy baleset történik, akkor függetlenül mindentöl a nyári gumis autós a hibás.
masikhozzaszolo
2024. március 29. 15:41
Tegnapelőtt eltört a bal első rugóm. Úgyhogy ma új rugó, toronycsapágy, nyárigumi szett felrakva. Még el kell pakolnom, és próbaút. Olyan vagyok mint az olaj, fáradt. A másik oldali rugót már nem bírja a pacemaker.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!